Aangaan huwelijksgemeenschap geen schenking
20-05-2021
De Hoge Raad heeft in een arrest uit 1959 geoordeeld dat zich bij het aangaan van een algehele gemeenschap van goederen tussen gehuwden geen schenking voordoet. Dat betekent dat geen schenkbelasting verschuldigd is. In het arrest overwoog de Hoge Raad dat de ‘bevoordeelde’ echtgenoot de huwelijksgemeenschap niet eenzijdig kan beëindigen en dat hij zolang de huwelijksgemeenschap bestaat niet kan beschikken over het voordeel dat de boedelmenging voor hem meebrengt als een hem afzonderlijk toekomend vermogensbestanddeel. Het resultaat van de vermogensverschuivingen tussen echtgenoten kan pas bij het einde van de huwelijksgemeenschap worden vastgesteld.
Door in de Successiewet te verwijzen naar het Burgerlijk Wetboek heeft de wetgever bewerkstelligd dat van een belastbare schenking alleen sprake kan zijn als de inspecteur aannemelijk kan maken dat op het door hem gestelde moment het vermogen van de begunstigde tot een op dat moment bepaalbaar bedrag is bevoordeeld doordat een ander dat voordeel vanuit diens vermogen heeft afgestaan.
Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is geen sprake van een schenking in het geval van een huwelijksgemeenschap die slechts één vermogensbestanddeel omvat. De huwelijksgemeenschap betrof een gezamenlijke bankrekening, waarop een van de echtgenoten een bedrag van € 10 miljoen heeft gestort. Door de huwelijksgemeenschap hadden de echtgenoten gezamenlijk een vordering op de bank voor het gehele saldo van de bankrekening. Dat saldo kon gedurende het bestaan van de huwelijksgemeenschap wijzigen. Onder verwijzing naar het arrest uit 1959 oordeelde het hof dat de “bevoordeelde” echtgenoot op het moment van ontstaan van de huwelijksgemeenschap niet kon beschikken over de helft van het toen aanwezige saldo alsof het een aan deze echtgenoot afzonderlijk toebehorend vermogensbestanddeel betrof.
Het oordeel van het hof dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat zich bij het ontstaan van de huwelijksgemeenschap een schenking heeft voorgedaan geeft volgens de Hoge Raad geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het beroep in cassatie van de staatssecretaris van Financiën is ongegrond verklaard.
Recente nieuwsartikelen
Tweede Kamer wil veel aanpassingen in Belastingplan 2024
Conclusie A-G over belastingheffing in box 3
Aanpassingen kindgebonden budget
Fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw
Algemeen btw-tarief op agrarische goederen en diensten
Verruiming vrijstelling OV-abonnementen en voordeelurenkaarten
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)
Verruiming herinvesteringsreserve
Verlaging energie-investeringsaftrek
Afschrijvingsbeperking gebouwen
Verhoging vrijstelling reiskostenvergoeding
Zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling 2024
Voorlopig ontwerp Wet werkelijk rendement box 3
Geen vergoeding verletkosten als zitting niet persoonlijk is bijgewoond
Verplicht vanggewas na snijmaïs in NV-gebieden
Energielijst 2023 tussentijds uitgebreid
Kamerbrief inhoud Belastingplan 2024
Verhoging brandstofaccijns per 1 januari 2024
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed
Toestemming ontslag te vroeg gevraagd voor compensatie transitievergoeding
Terugvragen in ander EU-land betaalde omzetbelasting
Besluit belastingplicht van stichtingen en verenigingen